Mitä on luonnonkosmetiikka? - 4Organic Store (Luomukaista)

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet ovat niin luonnollisia kuin mahdollista. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon myös ympäristöystävällisyys ja eettisyys ja pätevät aina tuotteen valmistuksesta tuotteen hävittämiseen.

Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaa helposti sertifikaateista. Sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta. Kriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää sertifioijan myöntämää logoa. Sertifikaatit ottavat kantaa paitsi raaka-aineisiin myös mm. niiden käsittelyyn, tuotteiden valmistusmenetelmiin, tuotantolaitoksiin, valmistuksen ekologisuuteen ja pakkausten kierrätettävyyteen. Geenimuuntelu ja eläinkokeet ovat kiellettyjä. Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat muun muassa: Ecocert, Cosmos Organic, Soil Association, NaTrue ja BDIH. Kaikki aidon luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävät tuotteet eivät kuitenkaan välttämättä ole sertifioituja vaikka täysin sertifiointikriteerit täyttäisivätkin.

Kenelle luonnonkosmetiikka sopii?

Luonnonkosmetiikkaa soveltuu erinomaisesti ihan kaikille, myös lapsille ja raskaana oleville. Luonnonkosmetiikan valmistusta säätelevät täysin samat lait kuin minkä tahansa kosmetiikan valmistusta. Tuotetta ei siis voi saattaa Suomessa myyntiin ennen kuin asiaankuuluvat turvallisuustestit on tehty.
Luonnonkosmetiikka on turvallinen myös lapsille ja raskaana oleville. Lapsen iho on todella ohut, eikä ihon aineenvaihdunta ole yhtä kehittynyt kuin aikuisen iho. Luonnonkosmetiikka ravitsee ja hoitaa vauvan ja lapsen ihoa ja antaa ihon hengittää, jolloin ihon omat suojamekanismit kehittyvät parhaiten.
Luonnonkosmetiikka soveltuu erinomaisesti myös raskaana oleville, koska tuotteet eivät sisällä mitään sikiölle haitallisia raaka-aineita. Valmis luonnonkosmetiikkatuote sisältää myös niin vähän eteerisiä öljyjä, ettei siitä ole haittaa raskaana oleville.

Luonnonkosmetiikan hyödyt

Luonnonkosmetiikka on todistetusti tehokkaampaa kuin synteettisistä raaka-aineista valmistettu kosmetiikka. Tavanomaisen synteettisen kosmetiikkatuotteen suurin osa (n. 80%) on voidepohjaa, jota iho ei pysty juurikaan hyödyntämään. Luonnonkosmetiikassa taas voidepohjassa käytetään vettä + kasviöljyjä tai pelkästään kasviöljyjä, joita iho pystyy hyödyntämään. Kasvien solurakenne on samankaltainen kuin ihon solurakenne, joten iho pystyy hyödyntämään kasvien sisältämiä aktiiviaineita.

Lisäksi tärkeä hyöty luonnonkosmetiikkaa käyttävälle on vähentää synteettisille kemikaaleille altistumista. Usein kemikaalien mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Altistumisen riskit pienenevät huomattavasti, kun käytetään tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia ja usein jopa osa ruokavaliotamme.

Luonnonkosmetiikassa käytettävät kylmäpuristetut kasviöljyt ovat ihollemme juuri sopivassa muodossa, jotta ne imeytyvät ja hoitavat ihoa. Eteerisiä öljyjä on käytetty jo muinaisessa Egyptissä ja monessa muussa kulttuurissa tukemaan ihmisen ja ihon hyvinvointia. Erilaisten kasviuutosten kautta saadaan kasvien aktiiviset ainesosat kokonaisuudessaan käyttöön. Luonnossa esiintyvät ainesosat toimivat monien eri ainesosien yhteisvaikutuksesta, siksi on hyvä pitää raaka-aineet mahdollisimman luontaisessa muodossa.

Sallitut raaka-aineet

Luonnonkosmetiikka valmistetaan aina käyttäen mahdollisimman paljon luonnollisia- ja luomuraaka-aineita. Luonnonkosmetiikka voi sisältää luonnollisia kasviöljyjä- ja vahoja, kasviuutteita, eteerisiä öljyjä, jauhettuja superfoodeja, mineraaleja ja savea. Luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan aina ole vegaanista kosmetiikkaa ja saattaa sisältää myös eläinperäisiä ainesosia kuten mehiläisvahaa, lanoliinia (lampaan villarasva), hunajaa tai maitoa. Ilmoitamme aina 4organic verkkokaupan tuotteiden tuotetiedoissa mikäli tuote on vegaaninen.

Kielletyt raaka-aineet

Luonnonkosmetiikassa kiellettyjen raaka-aineiden lista on hyvin todella pitkä, koska monien synteettisten raaka-aineiden kohdalla ei edes tiedetä miten ne vaikuttavat terveyteemme, joten näitä ei sallita. Suomessa luonnonkosmetiikan kriteereitä on määrittänyt Pro Luonnonkosmetiikka Ry, joka on tehnyt myös listauksen kielletyistä raaka-aineista.

Kiellettyjen raaka-aineiden listalla ovat:

  • Synteettisiä hajusteita, väriaineita tai rasvoja.
  • Synteettisiä säilöntäaineita (esim. parabeenit, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile)
  • Maaöljyperäisiä raaka-aineita (esim. Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
  • PEG- ja PPG-yhdisteitä
  • Alkyylisulfaatteja (esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
  • Synteettisiä antioksidantteja (esim. BHT, BHA)
  • Synteettisiä UV-filttereitä (esim. Benzophenone-yhdisteet, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PABA)
  • Eläinkollageenit ja eläinperäiset raaka-aineet, joiden vuoksi eläin on jouduttu tappamaan tai eläimelle on muulla tavalla aiheutettu kärsimystä.
  • Flataatit

(Lähde:Pro Luonnonkosmetiikka ry)

Eettinen ja ympäristöystävällinen valinta

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä.
Luonnonkosmetiikkaa ei koskaan testata elämillä, vaan testaus tapahtuu aina testeihin vapaaehtoisilla ihmisillä.

Luonnonkosmetiikan tuotteiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman yksinkertaisia menetelmiä, jotka säilyttävät raaka-aineiden luonnolliset ominaisuudet ja minimoi ympäristölle kohdistuvat haitat. Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman täydellisesti ja nopeasti biohajoava. Myös tuotteen pakkausmateriaalin tulee olla mahdollisimman ekologista.

Tuotteiden valmistamisessa tavoitteena on kuluvan veden ja energian sekä tuotantolaitoksessa syntyvän jätteen määrien jatkuva pienentäminen. Luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen käytön jälkeinen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta.

Takaisin blogiin