Puolukka - Suomen metsien todellinen terveyspommi - 4Organic Store (Luomukaista)

Puolukka - Suomen metsien todellinen terveyspommi

Tiesitkö, että Suomen metsien oma puolukka on superfoodia parhaimmasta päästä - unohda siis eksoottiset gojit ja muut tuontitavarat ja lue tämä!

Kuten muutkin luonnonmarjamme, puolukat sisältävät polyfenolisia yhdisteitä, joilla on todettu olevan lukuisia edullisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Polyfenoliset yhdisteet ovat usein happiradikaalien haitallisilta vaikutuksilta suojaavia antioksidantteja.

Puolukan tärkeimmät terveysvaikutukset perustuvat sekä edellä mainittuihin antioksidantteihin että sen runsaisiin kivennäis- ja hivenaineisiin. Puolukassa on runsaita määriä mangaania, polyfenoliyhdisteitä (kuten resveratroli, lignaanit sekä proantosyanidiinit), flavonoideja sekä bioflaviineja.

Mangaani on tärkeä ravintoaine energia-, valkuaisaine- sekä kolesteroliaineenvaihdunnan entsyymeille. Resveratrolilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja proantosyanidiinit ehkäisevät haitallisten aineiden kiinnittymistä limakalvoille. Puolukka on myös hyvä kuidun lähde.

Puolukka. Kuvannut Jonas Bergsten.

Tutkimukset osoittavat puolukan monet terveyshyödyt. 

Tutkimusten mukaan puolukka voi edistää myös maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, sekä auttaa pitämään suolistoa terveenä. Se edistää raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Puolukan sisältämät antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. Epidemiologisissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että runsaasti polyfenoleita sisältävät ruoat alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Vuonna 2019 Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen (Anne Kivimäki, Helsingin yliopisto) mukaan mukaan laimea puolukkamehu alensi koholla ollutta verenpainetta sekä paransi heikentyneiden verisuonten toimintaa. Puolukkamehu esti myös matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä valtimoissa. Tutkimus tehtiin rotilla, ja jatkotutkimuksia ihmisillä on suunnitteilla.

Pohjoisen metsien ankarissa olosuhteissa kasvava puolukka tuottaa polyfenoliyhdisteitä marjoihinsa erityisen tehokkaasti. Osittain syynä on pohjoisen valoisa kesä, mutta myös vaikeat kasvuolosuhteet.

4Organic Storen valikoimasta löydät seuraavat puolukkaa sisältävät tuotteet

Erinomainen ja ekologinen tapa nauttia puolukkaa on poimia niitä itse metsästä ja käyttää sellaisenaan ruoassa, vaikkapa luonnonjugurtin päällä. Jos taas haluat saada puolukasta kaiken hyödyn irti kannattaa tutustua kotimaisiin, kylmäkäsiteltyihin puolukkatuotteisiin:

  • Arctic Nutrition Natural Flow -juoma: Valmistaja lupaa tuotteen antavan energiaa, rasvanpolttoa ja solusuojaa. Puolukkapitoisuus on huima 56 %.
  • Arctic Nutrition Booster: Valmistaja lupaa tuotteen tehostavan aineenvaihduntaa ja tukevan kehon vireystilaa.
  • Arctic Nutrition Elixir: 6 marjan ja 4 yrtin juoma, joka on todellinen vitamiini- ja antioksidanttipommi. Runsas kuitumäärä myös tukee vatsan toimintaa. Päivittäinen annos 1 rkl vastaa 1,5- 2 dl tuoreita marjoja. Täyttä tavaraa siis!
Takaisin blogiin